10 Tips – Zo slaag je glansrijk voor je rijexamen

De één maakt zich geen moment druk als het rijexamen voor de deur staat. Een ander ligt er nachtenlang van wakker en zit met trillende handen achter het stuur. Bedenk dat we je zo goed als mogelijk voorbereiden op het examen. Onze rijschool in Rotterdam doet er alles aan om je zo goed voor te bereiden dat je slaagt voor het examen. Met deze tips kom je in ieder geval goed voorbereid op je examen.

1. Neem voldoende lessen

Bezuinigen op het aantal rijlessen is misschien verleidelijk. Maar bedenk dat je voor het afleggen van het examen een fors bedrag neertelt. Het is dus zonde om het ‘op de gok’ te proberen als je er eigenlijk nog niet klaar voor bent. Je instructeur is degene die dit het beste kan beoordelen.

2. Zorg dat je ontspannen en uitgerust aan je examen begint

Doe de avond voordat je rijexamen gaat doen rustig aan. Ga niet stappen tot diep in de nacht en nuttig zeker niet te veel alcohol. Ga gewoon op tijd naar bed, een goede nachtrust geeft je al een voorsprong. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent op de locatie waar het examen start.

3. Laat je niet gek maken met horrorverhalen

Natuurlijk heeft iedereen die tante of neef in de familie die zelfs na 40 keer afrijden niet slaagde voor het rijbewijs. Leuk, dat soort deprimerende verhalen, maar niet als jij morgen je rijexamen doet. Sluit je ervoor af. Jij bent goed voorbereid, je instructeur is ervan overtuigd dat je het kunt. Jij gaat dus gewoon slagen.

4. Goedbedoelde tips: neem ze met een korreltje zout

Goedbedoelde adviezen van familie of vrienden kunnen je behoorlijk in de war brengen. Als je rijexamen doet is het de bedoeling dat je rijdt zoals je dat ook tijdens het lessen doet. Dit was immers de rijstijl op basis waarvan je instructeur ervan overtuigd is dat je klaar bent voor het rijexamen. Blijf jezelf, je doet het goed zoals je het doet.

5. Streef niet naar perfectie

Natuurlijk zal je instructeur kort voor het examen nog even de puntjes op de i willen zetten. Neem zijn tips ter harte maar maak je niet al te veel zorgen. Geen enkele chauffeur is perfect, ook degene die naast je zit om het examen af te nemen maakt wel eens een foutje of schat een situatie niet goed in. Grote fouten zijn natuurlijk uit den boze, maar blijf trouw aan je eigen rijstijl.

6. Een fout betekent niet meteen dat je gezakt bent

Autorijden vraagt om verkeersinzicht. Naarmate je langer achter het stuur zit moet dit inzicht groeien. Als je afrijdt heb je als het goed is de nodige rijlessen achter de rug. Maar dat betekent niet dat je foutloos rijdt. Een examinator kijkt niet alleen naar de fouten die je maakt maar vooral hoe je een fout corrigeert. Natuurlijk moet je niet te veel fouten maken maar het is zeker niet zo dat 1 fout betekent dat je bij voorbaat gezakt bent voor je rijexamen.

7. Let niet voortdurend op de snelheidsmeter

De examinator vindt het belangrijk dat je laat zien dat je je snelheid kunt aanpassen als de verkeersituatie daarom vraagt. Dat is veel belangrijker dan dat je binnen de bebouwde kom krampachtig probeert om net onder de 30 te blijven of op de snelweg net onder de 100.

8. Zelfverzekerd rijden maakt indruk

Als je rijexamen doet, wees er dan voor jezelf van overtuigd dat je een goede chauffeur bent. Toon initiatief, anticipeer op de situatie op de weg. Doet er zich iets onverwachts voor, aarzel dan niet en neem een beslissing. De examinator zal je beoordelen op hoe je je als verkeersdeelnemer tussen het andere verkeer gedraagt.

9. Eet een banaan vlak voor je examen

Nee, dit is geen grap. Als je kort voor je examen een banaan eet dan kan dat zeker helpen. In bananen zitten stoffen die je motivatie, concentratie en alertheid bevorderen. En voor het eten van een banaan geldt bovendien: baat het niet dan schaadt het niet.

10. Je examinator heeft het beste met je voor

Je examinator is er niet op uit om je te laten zakken. Hij of zij zal je rijden objectief beoordelen. Als je de proef met succes aflegt dan ben je geslaagd. Zo simpel is het. En kan de examinator je niet blij maken? Niet getreurd. Dan ga je voor een herkansing. Rijschool Flexibel zal je graag begeleiden om ook die laatste puntjes te verbeteren zodat je bij een herkansing wel slaagt.

× Whatsapp